Logo: Meest toegankelijke gemeente 2018
Yes, de winnaar is bekend!

Onderzoeksrapport MTG2018 openbaar!

22 mei 2018

Met trots presenteren wij het verdiepingsonderzoek “Hoe werken Hardenberg, Zwolle, Katwijk, Goes en Ermelo aan een inclusieve samenleving?” De jury van MTG2018 heeft het onderzoek een paar maanden geleden al gelezen en geoordeeld dat Hardenberg de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland is. Nu de publieksversie helemaal klaar is, kan ook de rest van Nederland zien… Lees het hele bericht “Onderzoeksrapport MTG2018 openbaar!” »

Kabinet zet plan loondispensatie tóch door

26 april 2018

De oppositie in de Tweede Kamer was vandaag eensgezind: het plan om mensen met een arbeidsbeperking minder te betalen dan het minimumloon heeft geen draagvlak en moet daarom zo snel mogelijk van tafel. Het onderwerp loondispensatie maakte de afgelopen weken veel los in de samenleving. Zo noemde de actiegroep Wij Staan Op! het plan discriminerend en startte… Lees het hele bericht “Kabinet zet plan loondispensatie tóch door” »

Hoe toegankelijk waren de gemeenteraadsverkiezingen?

22 maart 2018

Het College voor de Rechten van de Mens richtte er speciaal een meldpunt voor op: het Meldpunt Onbeperkt Stemmen. Het College wil in kaart brengen welke obstakels mensen tegenkomen tijdens de verkiezingen. In de media verschenen er al een paar slechte én goede voorbeelden.   Zelfstandig stemmen In een aantal gemeenten konden mensen die blind… Lees het hele bericht “Hoe toegankelijk waren de gemeenteraadsverkiezingen?” »

Wethouder René de Vent onthult onderbord met logo MTG

20 maart 2018

Afgelopen vrijdag heeft wethouder René de Vent van de gemeente Hardenberg het eerste onderbord van de Meest Toegankelijke Gemeente onthuld. Een mooie mijlpijl voor Hardenberg én voor de organisatie achter de verkiezing! Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur hopen we dat onze verkiezing andere gemeenten inspireert en motiveert om van toegankelijkheid een belangrijk thema te… Lees het hele bericht “Wethouder René de Vent onthult onderbord met logo MTG” »

Burgemeester van Woerden staat hulp in stemhokje toe

13 maart 2018

De minister van Binnenlandse Zaken werkt nog een een wijziging van de Kieswet, maar burgemeester Victor Molkenboer heeft de knoop al doorgehakt: bij hem in Woerden mogen mensen met een verstandelijke beperking wél hulp in het stemhokje krijgen. En daar is niet iedereen blij mee. Met zijn beslissing negeert hij namelijk de regels van de… Lees het hele bericht “Burgemeester van Woerden staat hulp in stemhokje toe” »

Hardenberg wint verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente 2018’

3 maart 2018

Hardenberg is de meest toegankelijke gemeente van Nederland voor mensen met een beperking. Dat maakten juryvoorzitter Otwin van Dijk en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zaterdag bekend tijdens de uitzending van het televisieprogramma Kassa (BNNVARA). De jury is bijzonder gecharmeerd van de ‘gewoon doen-aanpak’ van Hardenberg om ervoor te zorgen dat… Lees het hele bericht “Hardenberg wint verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente 2018’” »

Interview met juryvoorzitter Otwin van Dijk

23 februari 2018

Graag stellen we de voorzitter van de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente aan u voor: Otwin van Dijk. Tot en met juli 2016 was hij namens de PvdA lid van de Tweede Kamer en tegenwoordig is hij burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek. En als voormalig voorzitter van de stuurgroep Alles Toegankelijk weet hij… Lees het hele bericht “Interview met juryvoorzitter Otwin van Dijk” »

Jury MTG2018 bekend!

20 februari 2018

Op donderdag 1 maart gaat het gebeuren! Een samengestelde jury komt bijeen om zich te buigen over de vraag: welke gemeente verdient de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland? De jury bestaat uit de volgende personen: Jenny Smits – Panellid Nederland Onbeperkt Nik van Hoogstraten – Panellid Nederland Onbeperkt Andries Lever – Lid belangenorganisatie LFB… Lees het hele bericht “Jury MTG2018 bekend!” »

Goede bijeenkomsten in de 5 genomineerde gemeenten

13 februari 2018

Sinds de vijf kanshebbers voor de titel Meest Toegankelijke Gemeente bekend zijn, is het verdiepingsonderzoek in volle gang. Zo is in Ermelo, Hardenberg, Goes, Zwolle en Katwijk werkconferenties gehouden rond de vraag: hoe inclusief is de samenleving écht? Het mooie aan de werkconferenties was dat de deelnemers diverse achtergronden hadden. Schooldirecteuren, raadsleden, ervaringsdeskundigen, werkgevers… Veel… Lees het hele bericht “Goede bijeenkomsten in de 5 genomineerde gemeenten” »

Tweede Kamer: samenleving nog niet toegankelijk genoeg

5 februari 2018

De zorg-woordvoerders gingen woensdag in debat met minister De Jonge over de toegankelijkheid van Nederland. Mensen met een beperking komen in het alledaagse leven nog veel drempels tegen. De onderwerpen die aan bod kwamen waren dan ook divers: van toegankelijk openbaar vervoer voor mensen in een rolstoel tot hulp in het stemhokje voor mensen met… Lees het hele bericht “Tweede Kamer: samenleving nog niet toegankelijk genoeg” »

Gewoon een bijzonder momentje

3 januari 2018

Jenny Smits, panellid van Nederland Onbeperkt, was aan het winkelen toen zich een bijzonder moment voordeed. Bijzonder als in: zeldzaam… Jenny: “Op de donderdag tussen Kerst en Oud en Nieuw was ik samen met mijn dochter aan het winkelen. Het liep tegen sluitingstijd en wij stonden in de rij bij de kassa om af te… Lees het hele bericht “Gewoon een bijzonder momentje” »

15 x discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte

29 december 2017

Voel je je wel eens buitengesloten of niet gehoord? Het kan zeker zinvol om naar het College voor de Rechten van de Mens te stappen. Veel mensen hebben in 2017 het VN-verdrag handicap aangegrepen om te krijgen waar ze recht op hebben. Wij zetten 15 zaken op een rij waarbij het College oordeelde dat er… Lees het hele bericht “15 x discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte” »

Minister maakt genomineerden ‘Meest Toegankelijke Gemeente’ bekend

18 december 2017

Ermelo, Hardenberg, Zwolle, Katwijk en Goes zijn genomineerd voor de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Minister De Jonge (VWS) maakte dit vandaag live via Facebook bekend. Begin maart wordt duidelijk welke van deze vijf gemeenten zich een jaar lang de ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’ mag noemen.   Mensen met een beperking… Lees het hele bericht “Minister maakt genomineerden ‘Meest Toegankelijke Gemeente’ bekend” »

Laatste week fase 1 MTG2018

12 december 2017

Dit is de allerlaatste week waarin mensen mee kunnen doen aan de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente 2018. De beoordelingen die na zondag 17 december binnenkomen tellen mee voor volgende verkiezing en zijn daarom niet minder waardevol. De top 5 Op deze website is live te zien hoe gemeenten presteren en dat heeft de… Lees het hele bericht “Laatste week fase 1 MTG2018” »

VIDEO: Minister De Jonge: “Doe mee en beoordeel je gemeente!”

6 december 2017

Minister Hugo de Jonge (VWS) roept mensen met een beperking en verwanten op hun gemeente te beoordelen. “Doe mee aan de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente. Op 18 december maak ik de top 5 bekend.”